Kaja Bucik Vavpetič
pisateljica

Knjižni prevodi

Okrutni princ
The Cruel Prince
Holly Black

Seveda jim hočem biti podobna. Lepi so kot rezila, skovana v nebeškem ognju. Večno bodo živeli.
In Cardan je še lepši od drugih. Sovražim ga bolj od vseh. Tako močno ga sovražim, da včasih komaj diham, ko ga gledam.

Jude je bila stara sedem let, ko so ji umorili starše in so jo skupaj s sestrama odvedli na zahrbtni veliki dvor Vilinskega sveta. Deset let pozneje si Jude želi le, da bi pripadala tja, čeprav je smrtnica. Toda številni vilinci prezirajo ljudi. Še posebej princ Cardan, najmlajši in najzlobnejši sin Velikega kralja.

Da bi si Jude zagotovila mesto na dvoru, se mu mora upreti – in se soočiti s posledicami.
Jude se vedno bolj zapleta v dvorne spletke in prevare ter odkrije, da je tudi sama sposobna goljufij in prelivanja krvi. Toda ko izdajstvo ogrozi vilinske dvore in jih pahne v nasilje, bo morala Jude tvegati svoje življenje in skleniti nevarno zavezništvo, da bo rešila sestri in ves Vilinski svet.

Prva knjiga trilogije o dekletu, ki se znajde sredi mreže spletk na vilinskem kraljevem dvoru.

Zlobni kralj
The Wicked King
Holly Black

Drugi del trilogije o dekletu, ki se znajde sredi mreže spletk na vilinskem kraljevem dvoru!

Ničeva kraljica
The Queen of Nothing
Holly Black

Zadnji del trilogije o dekletu, ki se znajde sredi mreže spletk na vilinskem kraljevem dvoru!

Laži Locka Lamore
The Lies of Locke Lamora
Scott Lynch

Prva pustolovščina iz serije Uglajene barabe

​Dobrodošli v Camorrju – otoški mestni državici tisočerih čudes. Tu se v katakombah Senčnega hriba urijo tatinske sirote, po razpadajočih ulicah Kotla potikajo zlikovci kapa Barsavija, zloglasnega vodje camorrskega podzemlja, v Tempeljski četrti svečeniki molijo vsak k svojemu od dvanajstih (pardon, trinajstih) bogov, v Zlatoljubni ulici trgovci preštevajo novce, v Alcegrantski četrti pa mirno spijo najpremožnejši plemiči, vedoč, da s srhljivih višav petih stolpov nad njimi bdi prvi mož Camorrja, vodja Nicovante.

Toda nihče ne ve za največje presenečenje Camorrja, ki tiči v skrivnem brlogu pod Perelandrovim hramom. Tu so doma Uglajene barabe, četica mojstrskih prevarantov, ki jih vodi bistroumni Locke Lamora. Z domišljenimi prevarami pred vojvodovim nosom kradejo bogatim in dajejo … v svoj žep.

A kaj bo, ko se v mestu pojavi nekdo pametnejši?

Nemirni mrtveci
The Restless Dead
Simon Beckett

Prihodnost Davida Hunterja, enega najbolj cenjenih forenzičnih ekspertov v državi, je negotova – tako na profesionalni kot na osebni ravni. Ko prejme klic policijskega inšpektorja iz Essexa, se zato z veseljem odzove prošnji za pomoč.
V pusti, blatni pokrajini, imenovani Močvara, ki ji vlada plimovanje morja, so našli hudo razkrojeno truplo. Policisti so pod pritiskom, saj mestne oblasti pritiskajo, naj čim hitreje razrešijo primer, zato pokličejo Hunterja, da bi jim pomagal identificirati žrtev. Preiskovalci namreč menijo, da gre za ostanke Lea Villiersa, sina uspešnega poslovneža, ki je izginil pred nekaj tedni. Primer je zapleten, ker se govori, da je imel Villiers razmerje z žensko iz okolice. Tudi ta je pred nekaj meseci izginila in velja za pogrešano. Toda Hunter dvomi o identiteti žrtve. Ve, da bi stanje neprepoznavnega trupla zlahka zakrilo številne grehe. Nato pa odkrijejo še druge ostanke – in odročno močvirje začenja razkrivati svoje skrivnosti …

Vonj smrti
The Scent of Death
Simon Beckett

Bolnišnica St. Jude je bila nekoč polna življenja, zdaj pa je samo še podrtija, ki čaka na rušenje. Te dni jo obiskujejo zgolj odvisniki in razpečevalci mamil, ki živijo na obrobju družbe.
Ko na prostranem podstrešju bolnišnice odkrijejo deloma mumificirano truplo, policisti menijo, da gre za tragično nesrečo ali umor, povezan z mamili. Forenzični strokovnjak dr. David Hunter ne more z gotovostjo trditi, kako dolgo je truplo ležalo na tistem mestu, vendar je prepričan, da gre za mlado žensko.
Kmalu postane jasno, da bolnišnica skriva še več skrivnosti. Tla na zaprašenem podstrešju se nenadoma sesedejo in razkrijejo zazidano bolniško sobo, v kateri še stojijo postelje. Nekatere so zasedene …
Za Hunterja se preprosti primer sprevrže v nočno moro, ki ogroža življenja vseh vpletenih. Preiskava razkriva nova presenečenja in forenzik se zave:
Bolnišnica St. Jude še ni zahtevala svoje zadnje žrtve.

Z ljubeznijo, Simon
Simon vs. the Homo Sapiens Agenda
Becky Albertalli

Dobitnica nagrade Williama C. Morrisa za najboljši mladinski prvenec leta.
Nominiranka za nagrado National Book Award.

Šestnajstletni Simon Spier ni še nikomur povedal, da je gej, saj dramatične trenutke raje doživlja med vajami za šolski muzikal. Toda njegovo elektronsko pismo pade v napačne roke, zato mu grozi razkritje. Simon ne mara sprememb, vendar mora poiskati pot iz svojega udobnega življenja, preden ga kdo potisne iz njega – ne da bi pri tem izgubil prijatelje, izdal samega sebe ali zamudil priložnost za srečen konec z najbolj zanimivim, ljubkim fantom, kar jih pozna.

Čudovit prvenec ameriške pisateljice Becky Albertalli je neverjetno duhovita in čudovito ganljiva zgodba o odraščanju in razkrivanju v enaindvajsetem stoletju, zavita v gikovsko romanco.

Leah brez ritma
Leah on the Offbeat
Becky Albertalli

Kadar Leah bobna, zlahka drži ritem – toda resnično življenje ni vedno tako urejeno.

Leah je črna ovca med prijatelji: je edinka, njena mama je mlada in samska, njeno življenje pa je precej manj razkošno kot življenja njenih sošolcev in prijateljev v Shady Creeku. Rada riše, vendar je preveč sramežljiva, da bi izdelke delila z drugimi. In čeprav njena mama ve, da je biseksualka, Leah še ni zbrala poguma, da bi se razkrila prijateljem – niti najboljšemu prijatelju Simonu, ki je gej.

Ko se njena trdna skupina prijateljev začne nepričakovano krhati, Leah ne ve, kaj naj stori. Bližata se maturantski ples in izbira študijske poti, zato napetost narašča. Leah pa le stežka ujame pravo noto, kadar se njeni najbližji prepirajo – še posebej, ko ugotovi, da do ene prijateljice mogoče čuti več, kot je pričakovala …

Nadaljevanje priljubljenega najstniškega romana Z ljubeznijo, Simon, po katerem so posneli tudi istoimensko filmsko uspešnico, prinaša zgodbo Simonove najboljše prijateljice Leah, ki se spopada s spreminjajočimi se prijateljskimi odnosi, prvo ljubeznijo in težavami ob zaključku srednje šole.

Dekle, ki si ga zapustil
The Girl You Left Behind
Jojo Moyes

Nova presunljiva zgodba avtorice svetovnih uspešnic Priljubljena pisateljica ljubezenskih romanov

Jojo Moyes v romanu Dekle, ki si ga zapustil pripoveduje vznemirljivo zgodbo o ljubezni v preizkušnjah vojne in izginulih umetninah med vojno.

Nemškega komandanta v okupiranem Parizu leta 1916 nadvse očara portret Sophie Lefevre, ki vodi majhen hotel. Naslikal ga je njen mož, ki se bori na fronti. Ko Sophie izve, da so ga zaprli v zloglasno taborišče, sprejme drzno odločitev ...

Leta 2006 v Londonu mlada vdova Liv spozna Paula in po dolgem času spet nekoga vzljubi. Ko Paul v njenem domu naleti na sliko, ki jo že dolgo išče in je bila nekoč Sophiejina last, pa se z Liv nenadoma znajdeta na nasprotnih bregovih ...

Tiha pacientka
The Silent Patient
Alex Michaelides

Le ona ve, kaj se je v resnici zgodilo.
Le jaz jo lahko pripravim do tega, da spregovori.

Psihološki triler Tiha pacientka prinaša osupljivo zgodbo o ženski, ki zagreši nasilno dejanje, in o terapevtu, ki obsedeno išče razlog za njen psihični zlom …

Alicia Berenson živi navidez popolno življenje. Slavna slikarka, poročena z uglednim modnim fotografom, živi v imenitni hiši z velikimi okni in razgledom na park v eni od najbolj zaželenih londonskih četrti. Ko se njen mož Gabriel nekega večera pozno vrne s snemanja, ga Alicia petkrat ustreli v glavo in ne spregovori niti besede več.

Ker Alicia kar molči in nikakor ne razloži svojih dejanj, se hišna tragedija spremeni v nekaj večjega: v skrivnost, ki pritegne domišljijo publike in iz Alicie naredi zloglasno zločinko. Cena njenih umetnin skokovito naraste, medtem ko njo, tiho pacientko, zaprejo na varno pred tabloidi in javnostjo v Mirni gaj, varovano psihiatrično enoto v severnem delu Londona.

Theo Faber je psihoterapevt, ki je dolgo čakal na priložnost, da bi zdravil Alicio, in ko v Mirnem gaju potrebujejo novega terapevta, se prijavi na delovno mesto. Skrivnostno Alicio želi pripraviti k pogovoru in razplesti razloge, zaradi katerih je ustrelila moža. Toda ovinkasta pot ga pelje naravnost v raziskovanje lastnih dejanj – in v iskanje resnice, ki grozi, da ga bo prevzela …

Samo jaz
Still Me
Jojo Moyes

»S ponosom nosi svoje progaste nogavice. Živi drzno. Samo živi.«

S temi besedami se je za Louiso Clark začelo življenje brez Willa. Strta in izgubljena se po njegovi smrti dolgo ni mogla postaviti na noge, toda zdaj je pripravljena na nov začetek. V želji, da bi končno odkrila, kdo je, sprejme službo v New Yorku, mestu neskončnih možnosti.

Pričaka jo prestižen svet limuzin, dragih oblačil in slavnostnih večerij, ki je svetlobna leta stran od doma, družine in Sama, moškega, ki jo je ujel, ko je pristala na tleh. A ko prvi čar mine, Lou ugotovi, da še vedno ni doumela Willovih besed. Naposled se znajde pred izbiro. Bo dovolj pogumna, da se bo odločila za tisto življenje, ki jo bo zares osrečilo?

Britanska pisateljica Jojo Moyes je z ganljivo pripovedjo Ob tebi spravila v jok bralke po vsem svetu in nato na številne prošnje napisala nadaljevanje Brez tebe; s tretjo knjigo o Louisi Clark je dokončno potešila vse tiste, ki se jim Loujina zgodba še ni zdela končana.

Izruvana
Uprooted
Naomi Novik

Agneška ima rada svojo dolino, mirno vasico, drevesa in bleščečo se reko. A živi blizu strohnelega Gozda, polnega zla, ki vdira tudi v življenje njene družine. Pred Gozdom jih varuje hladni čarovnik, ki ga kličejo Zmaj. Toda za svojo pomoč zahteva strašansko plačilo: mlado dekle, ki mu mora služiti deset let. Približuje se dan, ko bo Zmaj spet prišel po novo izbranko, in Agneško je strah. Prepričana je, tako kot vsi drugi, da bo Zmaj s sabo vzel lepo, milo, pogumno Kasijo. A izkaže se, da Zmaj izbere drugače, in Agneškino življenje se na mah obrne na glavo.

Priljubljena in večkrat nagrajena ameriška pisateljice Naomi Novik (1973) piše fantazijska dela. Za roman Izruvana, poln očarljive in zasvojljive magije, je leta 2016 poleg številnih drugih nagrad prejela prestižni Nebulo in Locus, ki se podeljujeta za fantazijska dela.

Rdeče kot kečap
Ketchup Clouds
Annabel Pitcher

Zoe se znajde v zapletenem ljubezenskem trikotniku. Zaljubi se v skrivnostnega Aarona, ki že ima dekle, a vendar kaže zanimanje zanjo, vanjo pa je zaljubljen še Max, s katerim se redno videvata. Kako naj Zoe ravna, da ju ne bo prizadela? Kako naj preživi v svoji družini, ki počasi, a očitno razpada? V pismih, ki jih pošilja obsojencu na smrt, opisuje to, česar ne more zaupati nikomur. Poskuša dojeti, kaj je pripeljalo do tragične smrti enega od fantov, in se spoprijeti s krivdo, ki se zdi iz dneva v dan vse težja. Avtorica je za roman prejela nagrado Waterstone's Children's Book Prize (2012).

Sanje bogov in zveri
Dreams of Gods and Monsters
Laini Taylor

3. del trilogije Hči dima in kosti.

Osupljivi zaključek zgodbe o prepovedani ljubezni med angelom in hudičevko. 

Dnevi zvezd in krvi
Days of Blood and Starlight
Laini Taylor

2. knjiga trilogije Hči dima in kosti.

Karou se mora soočiti z grozljivo resnico – njen ljubljeni Akiva je kriv smrti njene krušne družine. Ogorčena nad tem spoznanjem se odloči, da bo maščevala svoje ljudi. Vrne se med himere, kjer prevzame Brimstonovo mesto in se začne bojevati proti angelom. Pa bodo himere pripravljene v svoje vrste znova sprejeti dekle, ki jih je nekoč izdalo? Kaj pa Karou – bo lahko odpustila Akivi ali je za njuno ljubezen za vselej prepozno? 

Hči dima in kosti
Daughter of Smoke and Bone
Laini Taylor

Karou je na videz običajna gimnazijka, ki obiskuje praško umetniško šolo. Toda njeno življenje je polno skrivnosti. Kako to, da ni odraščala v človeški družini? Zakaj očetovski demon Brimstone zbira zobe, živalske in še posebej človeške; za kaj jih potrebuje? Čemu jo preganja občutek, da ji nekaj manjka, da je del njenega življenja zakopan nekje globoko v njenem spominu? Ko se povsod po svetu začno pojavljati v vrata vžgani odtisi dlani, ki jih tam puščajo krilati tujci, in je njena družina ogrožena, jo zajame vrtinec brezobzirne vojne v onstranstvu, v kateri spozna ljubezen, svoj pravi jaz ter se spopade z negotovo usodo. 

Polnočni urok
Indigo Spell
Richelle Mead

Tretji del serije Krvne vezi.

Nekdo mora varovati človeštvo pred vampirji ... in vampirje pred ljudmi. Sydney še vedno čuva princeso Jill, ki se skriva pred morojskimi oporečniki, in nalogi kar ni in ni videti konca. Ne zaposlujejo pa je le alkimistične obveznosti. Resno jo ogrozi na novo odkriti dar za magijo, ki ima kljub vsemu tudi dobre plati – z njegovo pomočjo bi se lahko uprla in se enkrat za vselej rešila pričakovanj alkimistov. Težave ji povzroča še Adrijan Ivaškov, vampir, ki ji izpove ljubezen. Te Sydney ne more uslišati, saj človek in vampir vendar ne moreta biti par. Ali pač? Kaj, če bi enkrat v življenju pozabila na pravila in se prepustila toku? Je res treba, da se vse konča pri poljubu?

Neskončno
Everlasting
Alyson Noel

Šesti del serije Nesmrtni

Ever v poletni deželi odkrije svoj protipol, siv in blaten. Kmalu tudi ugotovi, da se ta širi. Ko ugleda nenavadno starko, za katero se zdi, da ji prinaša pomembno sporočilo, se Ever kljub Damenovemu nasprotovanju odloči za raziskovanje. Pot jo vodi v daljno preteklost, v življenje, za katerega doslej ni vedela, a vendar se je prav tam vse začelo. Bo njena duhovna moč dovolj trdna, bo dovolj vztrajna, da bo premagala vse ovire? 

Zapeljati višavsko dekle
Seduction of a Highland Lass
Maya Banks

Drugi del trilogije bratov McCabe.

Alaric McCabe je povedel klan v boj za posesti, do katerih ima dedno pravico. Ker mu to nalaga dolžnost, se je pripravljen poročiti s hčerjo sosednjega poglavarja - dokler mu samotarska Keeley ne reši življenja. Keeley je njen klan izobčil, njeni najbližji so izdali njeno ljubezen in zaupanje. Ko vidi ranjenega bojevnika pasti s konja, se mu ne more upreti.

Toda krog zarote in nevarnosti se oži in Alaric se znajde pred nemogočo izbiro: ali bo zaradi ženske, ki jo ljubi, izdal svojo kri?

Če si drzneš
If You Dare
Kresley Cole

On jo ugrabi. Visoko v Pirenejih se Courtland MacCarrick maščuje generalu Reynaldu Pascalu z ugrabitvijo njegove kastiljske neveste.
Ona ga prezira. Gospodična Annalia Llorente prezira svojega barbarskega ugrabitelja skoraj tako kot Pascala. Nerazložljiva privlačnost do Courtlanda njeno jezo samo še podžiga. A če želi preprečiti svojo in bratovo smrt, se mora vrniti k Pascalu in postati njegova žena. Lahko med njima vzplamti ljubezen?
Od trenutka, ko Courtland odkrije, da se za Anninim uglajenim nasmeškom skriva divje, pogumno dekle, je njegovo srce izgubljeno. Zato se odloči kljubovati družinskemu prekletstvu, ki brate MacCarrick obsoja na samsko življenje. Toda Pascal jima je za petami …

Odrešitev
Saving Grace
Julie Garwood

Ko Johanna izve, da je izgubila moža, si želi le to, da bi njena novo odkrita svoboda trajala. Toda kralj John zahteva vnovično poroko in Johanni ne preostane nič drugega, kot da se poroči s Škotom Gabrielom MacBainom, poglavarjem MacBainovega in Maclaurinovega klana. Ko s tresočim korakom stopa svojemu snubcu naproti, se ji pogled na velikanskega bojevnika ne zdi prav nič pomirjujoč. Odločena je, da ne bo pokazala strahu, k sreči pa kmalu odkrije, da se za robatim vedenjem čednega hrusta skrivajo sočutje, prijaznost in – kot se izkaže na poročno noč – strast. 

Kukujev slikovni slovar
Nataša Bucik, Ana Zavadlav in Kaja Bucik

Slovensko – angleško- francoski slikovni slovar. Vsebuje več kot 1200 besed. 

Izdelali smo tudi spletno verzijo, Kukujev interaktivni slikovni slovar, ki je sicer plačljiv, demo različica pa je dostopna tukaj.

Drugi prevodi

Lili in Čarni zaliv

Prevod serije otroških risank za sinhronizacijo (RTV Slovenija).

Balončkovo

Prevod serije otroških risank za sinhronizacijo (RTV Slovenija). 

Objemi me

Prevod serije otroških risank za sinhronizacijo (RTV Slovenija). 

Šola za pošasti

Prevod serije otroških risank za sinhronizacijo (RTV Slovenija).

Dnevi veselja in žalosti
Lin Wen-yueh

Kratka zgodba, prevedena iz angleščine, objavljena v reviji Sodobnost, letnik 77, številka 9.

Mesto brez sosedov
Yu Kwang-chung

Kratka zgodba, prevedena iz angleščine, objavljena v reviji Sodobnost, letnik 77, številka 9.

Izvir
Wu Sheng

Kratka zgodba, prevedena iz angleščine, objavljena v reviji Sodobnost, letnik 77, številka 9.

Volovska dota
Timothy Tsen-ho Wang

Kratka zgodba, prevedena iz angleščine, objavljena v reviji Sodobnost, letnik 77, številka 9.

Usrani učitelj
Huan Chun-ming

Kratka zgodba, prevedena iz angleščine, objavljena v reviji Sodobnost, letnik 77, številka 9.

Neuspeh evropskih intelektualcev?
Jan-Werner Muller

Članek, objavljen v reviji Sodobnost, letnik 76, številka 9.

Neli in Cezar

Prevod serije otroških risank za sinhronizacijo (RTV Slovenija).

Kužidol

Prevod serije otroških risank za sinhronizacijo (RTV Slovenija).