Kaja Bucik Vavpetič
prevajalka

Knjižni prevodi

Izruvana
Uprooted
Naomi Novik

Agneška ima rada svojo dolino, mirno vasico, drevesa in bleščečo se reko. A živi blizu strohnelega Gozda, polnega zla, ki vdira tudi v življenje njene družine. Pred Gozdom jih varuje hladni čarovnik, ki ga kličejo Zmaj. Toda za svojo pomoč zahteva strašansko plačilo: mlado dekle, ki mu mora služiti deset let. Približuje se dan, ko bo Zmaj spet prišel po novo izbranko, in Agneško je strah. Prepričana je, tako kot vsi drugi, da bo Zmaj s sabo vzel lepo, milo, pogumno Kasijo. A izkaže se, da Zmaj izbere drugače, in Agneškino življenje se na mah obrne na glavo.

Priljubljena in večkrat nagrajena ameriška pisateljice Naomi Novik (1973) piše fantazijska dela. Za roman Izruvana, poln očarljive in zasvojljive magije, je leta 2016 poleg številnih drugih nagrad prejela prestižni Nebulo in Locus, ki se podeljujeta za fantazijska dela.

Rdeče kot kečap
Ketchup Clouds
Annabel Pitcher

Zoe se znajde v zapletenem ljubezenskem trikotniku. Zaljubi se v skrivnostnega Aarona, ki že ima dekle, a vendar kaže zanimanje zanjo, vanjo pa je zaljubljen še Max, s katerim se redno videvata. Kako naj Zoe ravna, da ju ne bo prizadela? Kako naj preživi v svoji družini, ki počasi, a očitno razpada? V pismih, ki jih pošilja obsojencu na smrt, opisuje to, česar ne more zaupati nikomur. Poskuša dojeti, kaj je pripeljalo do tragične smrti enega od fantov, in se spoprijeti s krivdo, ki se zdi iz dneva v dan vse težja. Avtorica je za roman prejela nagrado Waterstone's Children's Book Prize (2012).

Sanje bogov in zveri
Dreams of Gods and Monsters
Laini Taylor

3. del trilogije Hči dima in kosti.

Osupljivi zaključek zgodbe o prepovedani ljubezni med angelom in hudičevko. 

Dnevi zvezd in krvi
Days of Blood and Starlight
Laini Taylor

2. knjiga trilogije Hči dima in kosti.

Karou se mora soočiti z grozljivo resnico – njen ljubljeni Akiva je kriv smrti njene krušne družine. Ogorčena nad tem spoznanjem se odloči, da bo maščevala svoje ljudi. Vrne se med himere, kjer prevzame Brimstonovo mesto in se začne bojevati proti angelom. Pa bodo himere pripravljene v svoje vrste znova sprejeti dekle, ki jih je nekoč izdalo? Kaj pa Karou – bo lahko odpustila Akivi ali je za njuno ljubezen za vselej prepozno? 

Hči dima in kosti
Daughter of Smoke and Bone
Laini Taylor

Karou je na videz običajna gimnazijka, ki obiskuje praško umetniško šolo. Toda njeno življenje je polno skrivnosti. Kako to, da ni odraščala v človeški družini? Zakaj očetovski demon Brimstone zbira zobe, živalske in še posebej človeške; za kaj jih potrebuje? Čemu jo preganja občutek, da ji nekaj manjka, da je del njenega življenja zakopan nekje globoko v njenem spominu? Ko se povsod po svetu začno pojavljati v vrata vžgani odtisi dlani, ki jih tam puščajo krilati tujci, in je njena družina ogrožena, jo zajame vrtinec brezobzirne vojne v onstranstvu, v kateri spozna ljubezen, svoj pravi jaz ter se spopade z negotovo usodo. 

Polnočni urok
Indigo Spell
Richelle Mead

Tretji del serije Krvne vezi.

Nekdo mora varovati človeštvo pred vampirji ... in vampirje pred ljudmi. Sydney še vedno čuva princeso Jill, ki se skriva pred morojskimi oporečniki, in nalogi kar ni in ni videti konca. Ne zaposlujejo pa je le alkimistične obveznosti. Resno jo ogrozi na novo odkriti dar za magijo, ki ima kljub vsemu tudi dobre plati – z njegovo pomočjo bi se lahko uprla in se enkrat za vselej rešila pričakovanj alkimistov. Težave ji povzroča še Adrijan Ivaškov, vampir, ki ji izpove ljubezen. Te Sydney ne more uslišati, saj človek in vampir vendar ne moreta biti par. Ali pač? Kaj, če bi enkrat v življenju pozabila na pravila in se prepustila toku? Je res treba, da se vse konča pri poljubu?

Neskončno
Everlasting
Alyson Noel

Šesti del serije Nesmrtni

Ever v poletni deželi odkrije svoj protipol, siv in blaten. Kmalu tudi ugotovi, da se ta širi. Ko ugleda nenavadno starko, za katero se zdi, da ji prinaša pomembno sporočilo, se Ever kljub Damenovemu nasprotovanju odloči za raziskovanje. Pot jo vodi v daljno preteklost, v življenje, za katerega doslej ni vedela, a vendar se je prav tam vse začelo. Bo njena duhovna moč dovolj trdna, bo dovolj vztrajna, da bo premagala vse ovire? 

Zapeljati višavsko dekle
Seduction of a Highland Lass
Maya Banks

Drugi del trilogije bratov McCabe.

Alaric McCabe je povedel klan v boj za posesti, do katerih ima dedno pravico. Ker mu to nalaga dolžnost, se je pripravljen poročiti s hčerjo sosednjega poglavarja - dokler mu samotarska Keeley ne reši življenja. Keeley je njen klan izobčil, njeni najbližji so izdali njeno ljubezen in zaupanje. Ko vidi ranjenega bojevnika pasti s konja, se mu ne more upreti.

Toda krog zarote in nevarnosti se oži in Alaric se znajde pred nemogočo izbiro: ali bo zaradi ženske, ki jo ljubi, izdal svojo kri?

Če si drzneš
If You Dare
Kresley Cole

On jo ugrabi. Visoko v Pirenejih se Courtland MacCarrick maščuje generalu Reynaldu Pascalu z ugrabitvijo njegove kastiljske neveste.
Ona ga prezira. Gospodična Annalia Llorente prezira svojega barbarskega ugrabitelja skoraj tako kot Pascala. Nerazložljiva privlačnost do Courtlanda njeno jezo samo še podžiga. A če želi preprečiti svojo in bratovo smrt, se mora vrniti k Pascalu in postati njegova žena. Lahko med njima vzplamti ljubezen?
Od trenutka, ko Courtland odkrije, da se za Anninim uglajenim nasmeškom skriva divje, pogumno dekle, je njegovo srce izgubljeno. Zato se odloči kljubovati družinskemu prekletstvu, ki brate MacCarrick obsoja na samsko življenje. Toda Pascal jima je za petami …

Odrešitev
Saving Grace
Julie Garwood

Ko Johanna izve, da je izgubila moža, si želi le to, da bi njena novo odkrita svoboda trajala. Toda kralj John zahteva vnovično poroko in Johanni ne preostane nič drugega, kot da se poroči s Škotom Gabrielom MacBainom, poglavarjem MacBainovega in Maclaurinovega klana. Ko s tresočim korakom stopa svojemu snubcu naproti, se ji pogled na velikanskega bojevnika ne zdi prav nič pomirjujoč. Odločena je, da ne bo pokazala strahu, k sreči pa kmalu odkrije, da se za robatim vedenjem čednega hrusta skrivajo sočutje, prijaznost in – kot se izkaže na poročno noč – strast. 

Kukujev slikovni slovar
Nataša Bucik, Ana Zavadlav in Kaja Bucik

Slovensko – angleško- francoski slikovni slovar. Vsebuje več kot 1200 besed. 

Izdelali smo tudi spletno verzijo, Kukujev interaktivni slikovni slovar, ki je sicer plačljiv, demo različica pa je dostopna tukaj.

Drugi prevodi

Dnevi veselja in žalosti
Lin Wen-yueh

Kratka zgodba, prevedena iz angleščine, objavljena v reviji Sodobnost, letnik 77, številka 9.

Mesto brez sosedov
Yu Kwang-chung

Kratka zgodba, prevedena iz angleščine, objavljena v reviji Sodobnost, letnik 77, številka 9.

Izvir
Wu Sheng

Kratka zgodba, prevedena iz angleščine, objavljena v reviji Sodobnost, letnik 77, številka 9.

Volovska dota
Timothy Tsen-ho Wang

Kratka zgodba, prevedena iz angleščine, objavljena v reviji Sodobnost, letnik 77, številka 9.

Usrani učitelj
Huan Chun-ming

Kratka zgodba, prevedena iz angleščine, objavljena v reviji Sodobnost, letnik 77, številka 9.

Neuspeh evropskih intelektualcev?
Jan-Werner Muller

Članek, objavljen v reviji Sodobnost, letnik 76, številka 9.

Neli in Cezar

Prevod serije otroških risank za sinhronizacijo (RTV Slovenija).

Kužidol

Prevod serije otroških risank za sinhronizacijo (RTV Slovenija).